• News

Od roku 2021 bylo v Saúdské Arábii vysázeno přes 95 milionů stromů

Vysázením více než 95 milionů stromů a dodržováním přístupu oběhového uhlíkového hospodářství chce Saúdská Arábie do roku 2060 dosáhnout nulových čistých emisí.
Shrnutí článku:
  • Národní centrum pro rozvoj vegetačního krytu a boj proti dezertifikaci oznámilo, že Saúdská Arábie od zahájení Saúdské zelené iniciativy vysadila více než 95 milionů stromů.
  • Cílem projektu je zvýšit podíl zeleně, bojovat proti rozšiřování pouští a zlepšit kvalitu ovzduší v celém království.
  • Je v souladu s širšími cíli Vize 2030, kterými jsou zmírnění dopadů změny klimatu, zlepšení kvality života a snížení emisí uhlíku.

Saúdská Arábie učinila významný krok v oblasti udržitelnosti životního prostředí. Podle Národního centra pro rozvoj vegetačního krytu a boj proti rozšiřování pouští se království podařilo vysadilo více než 95 milionů stromů. A to od zahájení Saúdské zelené iniciativy v roce 2021. Cílem tohoto ambiciózního projektu je zvýšit zelený pokryv, bojovat proti rozšiřování pouští a zlepšit kvalitu ovzduší v celém království.

O saúdské zelené iniciativě

Na stránkách Saúdská zelená iniciativa (SGI) si stanovila cíle v oblasti obnovy životního prostředí, jako je boj proti změně klimatu a ochrana životního prostředí. zlepšení kvality života. Kromě toho se iniciativa zaměřuje na snižování emisí uhlíku a zvyšování biologické rozmanitosti, čímž chrání životní prostředí pro budoucí generace. Saúdská Arábie doufá, že se jí podaří dosáhnout čistých nulových emisí do roku 2060, a to prostřednictvím přístupu založeného na oběhovém uhlíkovém hospodářství (Circular Carbon Economy – CCE). Kromě toho tato metoda také umožní království přejít na zelenou ekonomiku. Řídí se třemi zastřešujícími cíli: snižování emisí, zalesňování a ochrana půdy a moře. Od zahájení SGI bylo realizováno 77 iniciativ podporujících tyto cíle. Představuje také investice ve výši 186 miliard USD, které mají pomoci podpořit udržitelný růst. Cílem SGI je zajistit, aby uhlík zůstal ve smyčce. Zavádí udržitelný způsob nakládání s emisemi uhlíku namísto jeho vypouštění do atmosféry a způsobování klimatických změn.

Více než 95 milionů vysázených stromů, 110 000 hektarů rekultivovaných ploch

Milník ve výsadbě stromů je důkazem závazku království k těmto cílům. Na úspěchu iniciativy spolupracovaly vládní orgány, soukromé společnosti i neziskové organizace. K dnešnímu dni přispělo na zalesňování vlády 121 partnerů z různých odvětví. Kromě výsadby více než 95 milionů stromů Saúdská Arábie také rekultivovala 111 000 hektarů degradované půdy. Kromě toho chrání 4,3 milionu hektarů v rámci obnovy. Kromě toho království zaznamenalo také 7,1 milionu případů přirozené vegetace, čímž se zvýšila plocha zeleně. Národní centrum pro rozvoj vegetačního krytu a boj proti desertifikaci také chrání a obnovuje vegetaci a bojuje proti nelegální těžbě dřeva. A co je ještě důležitější, jeho cílem je také udržitelný dohled nad lesy, národními parky a pastvinami.

Environmentální a sociální dopad

Dopad těchto ekologických iniciativ na životní prostředí je významný. Zvýšený podíl zeleně pomáhá v boji proti rozšiřování pouští, které je v regionu velkým problémem. Stromy pohlcují znečišťující látky a produkují kyslík, čímž výrazně zlepšují kvalitu ovzduší. Kromě toho tyto snahy podporují také biologickou rozmanitost tím, že poskytují stanoviště různým druhům. Z ekonomického hlediska vytvoří ekologické iniciativy Saúdské Arábie řadu pracovních příležitostí, které podpoří místní ekonomiku a zajistí živobytí. Růst zaznamenává také cestovní ruch, protože zelené plochy v království přitahují návštěvníky. Ze sociálního hlediska iniciativy zlepšují kvalitu života tím, že zajišťují čistší ovzduší a zvelebují veřejná prostranství. Důraz na zelené plochy podporuje zdravější životní styl a posiluje komunitní pohodu.

Více než 95 milionů stromů na cestě k zelenějšímu Blízkému východu

Do budoucna chce Saúdská zelená iniciativa vysadit ještě více stromů a rozšířit své úsilí o obnovu životního prostředí. Království si stanovilo ambiciózní cíl dosáhnout do roku 2060 nulových čistých emisí. Navíc je v souladu s Vizí 2030, jejímž cílem je zmírnit dopady změny klimatu, zlepšit kvalitu života a snížit emise uhlíku. Tento cíl je v souladu s celosvětovým úsilím o snížení uhlíkové stopy.

Foto: jcomp on Freepik