• News

Otevření metra v Rijádu na začátku roku 2025

Rijádské metro se má stát pro tuto rychle se rozvíjející metropoli, která v nadcházejících letech projde rychlou urbanistickou proměnou, převratnou novinkou.
Shrnutí článku:
  • Zprávy potvrdily, že metro v Rijádu bude oficiálně otevřeno a zahájí provoz na začátku roku 2025.
  • Vlakový systém bude mít šest tratí o délce 176 kilometrů a 84 stanic. Projekt podtrhuje širší cíl projektu krále Abdulazíze pro veřejnou dopravu v Rijádu, který zahrnuje šest linek metra, 80 autobusových linek a 842 autobusů na 2 860 zastávkách.
  • Kromě toho, že metro v Rijádu odlehčí silniční dopravě, má také nabídnout udržitelnější a ekologičtější dopravní prostředek, který splňuje mezinárodní standardy udržitelnosti.

Metro v Rijádu bude otevřeno na začátku roku 2025 a stane se klíčovým milníkem v transformaci měst v Saúdské Arábii. Způsobí revoluci v dopravě ve městě, zmírní dopravní zácpy a poskytne obyvatelům udržitelnou alternativu k jízdě autem. S rozpočtem 22,5 miliardy dolarů se navíc bude jednat o jeden z největších systémů metra vybudovaných v jedné etapě.

Klíčové informace o metru v Rijádu

Rijádské metro bude zahrnovat šest linek v délce 176 kilometrů s 84 stanicemi. Spojí tak hlavní části města a zrychlí a zefektivní dojíždění. Šest linek bude obsluhovat klíčové oblasti a nabídne obyvatelům i návštěvníkům snadnější přístup do různých částí Rijádu. Konkrétně se jedná o Al Olaya, mezinárodní letiště krále Chálida a silnici krále Abdulláha. Vzhledem k tomu, že metro zvládne odbavit 3,6 milionu cestujících denně, stane se pro město převratnou změnou. V současné době se 90 % cest v metropoli uskutečňuje autem. Jedním z výrazných rysů metra je jeho závazek k udržitelnosti. Stanice proto musí splňovat certifikaci Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), což je celosvětový standard pro ekologické budovy. To pomůže snížit uhlíkovou stopu města a přispěje k ekologičtější budoucnosti. Kromě toho metro sníží dopravní zácpy a znečištění ovzduší a nabídne čistší a efektivnější způsob pohybu po městě. Celkově se jedná o klíčovou součást snahy Rijádu stát se ekologicky odpovědnější metropolí.

Zpoždění a budoucnost metra v Rijádu

Cesta k dokončení se však neobešla bez problémů. Od plánovaného dokončení v roce 2018 se projekt potýkal s několika zpožděními, včetně stavebních sporů a přerušení kvůli COVID-19. Navzdory těmto komplikacím Královská komise pro město Rijád (RCRC) potvrdila, že metro bude plně funkční počátkem roku 2025. Tyto problémy jen zvýšily očekávání toho, co bude jistě systémem metra světové úrovně. Při pohledu do budoucna bude rijádské metro hrát důležitou roli v nadcházející výstavě Rijád Expo 2030. Systém bude mít zásadní význam pro zvládnutí přílivu návštěvníků, který se při této celosvětové události očekává. Vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie zaujímá pozici na světové scéně, bude metro zářným příkladem jejího modernizačního úsilí. Je v souladu s širšími cíli Vize 2030, jejímž cílem je vytvořit z Rijádu dynamické a udržitelné město.

Proměna města Rijád

V červenci proběhla konference Savills Resilient Cities: Růstová centra: Index . Rijád mezi nejrychleji rostoucí města do roku 2033. Kromě rijádského metra se RCRC pustilo také do rozsáhlého plánu na. rozvoj silniční sítě Rijádu. Ty spadají pod Projekt krále Abdulazíze pro veřejnou dopravu v Rijádu, který zahrnuje linky metra a autobusové linky na 2 860 zastávkách. Souhrnně lze říci, že spuštění metra v Rijádu na začátku roku 2025 bude pro město transformující událostí. Slibuje snížení dopravy, snížení emisí uhlíku a zlepšení každodenního života milionů obyvatel. Jako součást širších ambicí země symbolizuje metro závazek Saúdské Arábie k udržitelnosti a modernosti. Do jeho otevření zbývá jen několik měsíců a obyvatelé Rijádu se mohou těšit na novou éru efektivní a ekologické dopravy.

Foto: X/_RiyadhMetro