• News

Al-Rawda Al-Sharif přijme v roce 2024 10 milionů věřících

Posvátná Al-Rawda Al-Sharif, kterou poutníci nazývají "Vznešená zahrada", každoročně přitahuje miliony poutníků.
Shrnutí článku:
  • Al-Rawdah Al-Sharif, který se nachází v posvátné Prorokově mešitě, navštívilo v roce 2024 10 milionů návštěvníků.
  • Tento milník odráží historický a duchovní význam místa, které je považováno za bránu do ráje.
  • Generální úřad pro péči o záležitosti Prorokovy mešity má ambiciózní plány na zlepšení kapacity mešity Al-Rawda a zlepšení zážitků poutníků.

Al-Rawda Al-Sharif v Prorokově mešitě zůstává majákem víry a dědictví. Toto posvátné místo, které poutníci nazývají “Vznešená zahrada”, každoročně nepřetržitě přitahuje miliony poutníků. Konkrétně se nachází mezi mešitou proroka Mohameda a jeho minbárem neboli kazatelnou. Jen v roce 2024 sem zavítalo více než 10 milionů návštěvníků lidí vykonalo tuto pouť na toto místo, což odráží jeho nesmírný význam v islámském světě. Toto číslo zahrnuje jak muže, tak ženy, což ukazuje na širokou přitažlivost tohoto místa. Konkrétně přijalo celkem 5 583 885 mužských a 4 726 247 ženských věřících, což je těsné rozdělení. Poutníci často zažívají průměrnou čekací dobu pouhých 90 minut, a to díky efektivnímu řízení davu. Pro srovnání, v posledním červencovém týdnu roku 2024 byla Prorokova mešita přijala 5,4 milionu návštěvníků.

O šarífě Al-Rawda Al-Sharif

Al-Rawda Al-Sharif má hluboký kulturní a náboženský význam. Nacházejí se zde hrobky proroka Mohameda a jeho společníků, což z něj činí hluboce uctívané místo. Poutníci z celého světa navštěvují Al-Rawdu, aby se jí poklonili a spojili se s islámskou historií. Místo ztělesňuje bohaté dědictví a duchovní odkaz islámské víry. Posvátné místo se rozkládá na adrese . 330 metrů čtverečních a může pojmout až 800 návštěvníků za hodinu. Někteří poutníci považují tuto oblast za jednu z rajských zahrad (Rijázul Džanna), která má nesmírný duchovní a historický význam. Poutníci zde mohou najít šest sloupů, které stojí přesně v místech, kde za života proroka Mohameda stály kmeny datlových pam. Někteří učenci se navíc domnívají, že se jedná o bránu do ráje, a to díky vykonání spravedlivých skutků v této oblasti. Modlením v tomto požehnaném místě mohou poutníci získat velkou duchovní odměnu a odpuštění. Proto návštěvníci Al-Rawda Al-Sharif často hledají duchovní požehnání a hlubší spojení s islámskou historií. Aby byla zachována posvátnost Al-Rawda Al-Sharif, musí poutníci dodržovat správnou etiketu. Například musí vstoupit s uctivým chováním a vykonat tahiját al-masdžid (pozdrav mešity).

Zařízení, služby a hospodářský dopad

Generální úřad pro péči o záležitosti Prorokovy mešity zavedl iniciativy pro zlepšení zážitků návštěvníků. Patří mezi ně informační osvětové programy dostupné v několika jazycích. Cílem programů je poučit návštěvníky o významu místa a správném chování. Kromě toho kyvadlová doprava a pohodlné možnosti přepravy usnadňují poutníkům přístup k mešitě. Úřad pro rozvoj regionu Al-Madína například oznámil, že autobusová doprava do Madíny začne nabízet službu pravidelnou předplatitelskou službu pro poutníky navštěvující Prorokovu mešitu. Příliv návštěvníků přináší regionu značný ekonomický prospěch. Díky zvýšené návštěvnosti se daří místním podnikům. Vysoký počet návštěvníků také vytváří řadu pracovních příležitostí a přispívá k rozvoji místní ekonomiky. Tento hospodářský impuls je v souladu s širšími cíli Saúdské Arábie, kterými jsou diverzifikace hospodářství a podpora cestovního ruchu.

Budoucí vývoj

Do budoucna má Generální úřad pro péči o záležitosti Prorokovy mešity ambiciózní plány. Cílem budoucího vývoje je dále zlepšit zážitky návštěvníků. Patří mezi ně rozšíření zařízení a služeb, aby bylo možné přijmout více poutníků. Úřad se zavazuje zachovat posvátnost místa a zároveň zajistit pohodlné a obohacující zážitky pro všechny návštěvníky.

Foto: Saúdská tisková agentura