• News

Saúdský program leteckého spojení rozšiřuje trasy na akci v Bahrajnu

V rámci saúdského programu leteckého spojení bylo naplánováno 116 schůzek s vedoucími představiteli mezinárodních dopravních společností, na nichž se zkoumaly nové trasy.
Shrnutí článku:
  • Saúdský program leteckého spojení (ACP) se nedávno setkal s vedoucími představiteli světového leteckého průmyslu na konferenci Routes World 2024, která se konala v Manamě v Bahrajnu.
  • Cílem AKT bylo rozšířit obsluhované i nedostatečně obsluhované trasy zvýšením počtu letů do Saúdské Arábie.
  • Toto úsilí podtrhuje širší cíle Vize 2030, které spočívají v diverzifikaci od ropy a v tom, že se království stane přední turistickou destinací.

Saúdská Arábie se díky ambicióznímu programu Saudi Air Connectivity Program (ACP) rychle mění v globální centrum letecké dopravy. Cílem této iniciativy je přilákat mezinárodní letecké společnosti, rozšířit letecké trasy a do roku 2030 přivítat 150 milionů návštěvníků.

Saúdská vláda vytvořila ACP v roce 2021, aby zefektivnila vstup partnerů v letecké dopravě do království. Přidáním nebo rozvojem nových tras upevňuje pozici Saúdské Arábie jako lídra v oblasti cestovního ruchu nebo leteckého spojení.

Její mandát zahrnuje zejména cíle umožnit a zlepšit letecké spojení, maximalizovat zapojení zúčastněných stran a zajistit provozní dokonalost. Od svého vzniku vytvořil program Saudi Air Connectivity více než 60 přímých leteckých tras do Saúdské Arábie.

Program leteckého spojení na veletrhu Routes World 2024

Program Saudi Air Connectivity usiluje o zlepšení leteckého spojení s královstvím a podporuje tak cíle Saúdské Arábie v oblasti hospodářské diverzifikace a rozvoje cestovního ruchu v rámci Vize 2030. Cílem programu je prostřednictvím spolupráce s mezinárodními leteckými společnostmi a zlepšením infrastruktury učinit Saúdskou Arábii dostupnější a atraktivnější destinací pro cestovatele.

S těmito cíli AKT nedávno setkala s s významnými mezinárodními dopravními společnostmi na konferenci Routes World 2024 v Manamě v Bahrajnu. Konkrétně se zaměřila na zvýšení počtu leteckých linek do 250 destinací a přivítání 150 milionů návštěvníků do roku 2030. Kromě toho se snažila představit své služby a možnosti zlepšení leteckého spojení s královstvím.

Na třídenní akci bylo v rámci programu Air Connectivity naplánováno více než 100 schůzek s předními světovými představiteli v oblasti letectví, na nichž se zkoumala možnost navázání partnerství. Konkrétně se program ACP zabývá možnostmi prozkoumání obsluhovaných i nedostatečně obsluhovaných tras. Kromě toho usilují o rozšíření letů na obou těchto typech tras.

Rashed Al-Shammari, výkonný viceprezident společnosti ACP pro obchodní záležitosti, se setkal s evropskými leteckými společnostmi, zejména s Německem, Švýcarskem a Spojeným královstvím. Kromě toho se setkali také s čínskými společnostmi.

Na základě těchto jednání Al-Shammari potvrdil, že společnosti mají zájem o vstup na saúdský trh. Tento proces by však trval šest měsíců až pět let, a to kvůli faktorům, jako je dostupnost letadel, vzdálenost a ziskovost. Tím spíše s ohledem na dopad, který na leteckém průmyslu zanechala pandemie COVID-19.

Klíčové strategie společnosti ACP

Jednou z klíčových strategií programu je navazování partnerství s mezinárodními leteckými společnostmi. Například, aJet, turecká letecká společnost, navázala partnerství se Saúdskou Arábií s cílem zvýšit počet letů mezi oběma zeměmi. Kromě toho společnost Qatar Airways rozšířila své služby do Saúdské Arábie a nabízí lety do několika destinací v království.

Na podporu svých leteckých ambicí investuje Saúdská Arábie velké prostředky do rozvoje infrastruktury. Nejvýznamnějším projektem je rozšíření Mezinárodního letiště krále Salmána v Rijádu. Cílem tohoto rozsáhlého projektu je přeměnit letiště do roku 2030 na největší na světě a odbavit miliony cestujících ročně.

Výhled do budoucna

Růst leteckého průmyslu v Saúdské Arábii přináší značné výhody jak pro království, tak pro mezinárodní letecké společnosti. Větší letecké spojení může podpořit cestovní ruch, obchod a investice. Leteckým společnostem poskytuje příležitosti k proniknutí na rostoucí saúdský trh a k rozšíření jejich sítí.

Díky tomuto vývoji nabývá úsilí Saúdské Arábie o transformaci leteckého sektoru rychle na obrátkách. Program letecké konektivity spolu s rozvojem infrastruktury a partnerstvím staví království do pozice významného hráče na poli světové letecké dopravy. Saúdská Arábie pokračuje v realizaci svých ambiciózních plánů a je připravena stát se přední destinací pro cestující z celého světa.

Image by freepik