• News

Výstavba věže v Džiddě byla po 7 letech obnovena

Výstavba věže Jeddah Tower je opět v plném proudu a má se stát zářivým středobodem plánovaného ekonomického města Jeddah.
Shrnutí článku:
  • Po sedmileté přestávce byla oficiálně obnovena výstavba věže Jeddah Tower.
  • S výškou 1 000 metrů se stane nejvyšší stavbou světa a překoná tak dubajskou Burdž Chalífu.
  • Po dokončení by měl být otevřen v roce 2028.

Výstavba věže Jeddah Tower, nastavit která se má stát nejvyšší budovou světa, byla oficiálně obnovena. Podle společnosti Jeddah Economic Company (JEC) byl projekt znovu zahájen a plánuje se, že věž bude dokončena do roku 2028. Po dokončení bude stát v úctyhodné výšce 1 000 metrů, čímž překoná současného rekordmana, dubajskou Burdž Chalífu vysokou 828 metrů. Shodou okolností navrhl věž v Džiddě stejný projektant, který stojí za Burdž Chalífou, Adrian Smith.

Co očekávat od věže Jeddah Tower

Projekt Jeddah Tower byl zahájen v roce 2013, ale v roce 2018 byl zastaven. Nedávno, 2. října 2024, podepsala saúdská vláda dohodu o výstavbě se společností Saudi Binladin Group. Smlouva o výstavbě má hodnotu 7,2 miliardy SAR (1,9 miliardy USD). K dnešnímu dni mají stavitelé dokončili 63 ze 157 pater věže. Původní plán počítal s dokončením projektu do roku 2020. Jeddah Tower je součástí širší iniciativy Vize 2030, jejímž cílem je podpořit cestovní ruch a zábavu v Saúdské Arábii. Konkrétně se bude jednat o . nákupní centra, luxusní butiky, tenisové kurty, hotel Four Seasons, prvotřídní kancelářské prostory a luxusní kondominia. Kromě toho se zde bude nacházet nejvyšší observatoř na světě, která měří 644 metrů. V souladu s tím projekt slibuje významný hospodářský dopad, vytvoření pracovních míst a přilákání turistů do regionu. Společnost Kingdom Holding Company (KHC), klíčový akcionář společnosti JEC, zdůraznila význam projektu ve svém prohlášení pro trh. V souladu s tím její generální ředitel, inženýr Talal Ibrahim Almaiman, potvrdil vypsání výběrového řízení na dostavbu věže.

Pohled do budoucnosti

Design věže Jeddah Tower připomíná klíčící rostlinu, má elegantní skleněnou konstrukci a trojúhelníkový půdorys. Z tohoto důvodu musí inovativní stavební techniky a materiály zajistit stabilitu a bezpečnost věže. Časově bude projekt dokončen během 42 měsíců, a to s využitím rozpočtu z interního financování a bankovních prostředků. Obnovení projektu Jeddah Tower představuje významný milník pro ambiciózní rozvojové plány Saúdské Arábie. Významné je, že věž je součástí ekonomického rozvoje v blízkosti Rudého moře, Jeddah Economic City, v hodnotě 20 miliard dolarů. Stavba se nakonec bude rozkládat na stavební ploše 530 000 metrů čtverečních a bude sloužit jako centrum města. Plán je dokončit stavbu věže a oficiálně ji otevřít v roce 2028.

Věž Džidda: Nastavení nových světových standardů

Jedná se o jeden z několika připravovaných megaprojektů, které mají Saúdské Arábii zajistit pozici světového lídra v oblasti cestovního ruchu a zábavy. Patří mezi ně futuristické město NEOM a hlavní město zábavy, sportu a umění Qiddiya Citya další. Projekt Jeddah Tower se potýkal s několika problémy, včetně finančních omezení a zpoždění. Nedávná dohoda se společností Saudi Binladin Group však otevřela cestu k dokončení projektu. Očekává se, že stavba vytvoří tisíce pracovních míst a podpoří místní ekonomiku. Jeddah Tower se stane dominantou města Džidda a nabídne úchvatný výhled a bezkonkurenční luxus. Dokončení věže bude znamenat novou éru ve výstavbě mrakodrapů a nastaví nový standard výšky a designu. Projekt ukazuje odhodlání Saúdské Arábie k inovacím a rozvoji a zdůrazňuje potenciál země jako světového lídra v oblasti architektury a inženýrství.

Foto: X