• Obchodní vízum

Obchodní víza do Saúdské Arábie z Kanady: Jak podat žádost o povolení k pobytu ze Saudské Arábie?

Pořádáte konferenci nebo schůzku v Saúdské Arábii? Zjistěte, jak mohou kanadští občané získat saúdské obchodní vízum.
Shrnutí článku:
  • Saúdské elektronické vízum neboli e-vízum umožňuje profesionálům a podnikatelům účastnit se obchodních aktivit v Saúdské Arábii.
  • Občané Kanady patří mezi státní příslušníky, kteří mají nárok na saúdské elektronické vízum.
  • Případně mohou získat saúdské vízum při příjezdu nebo tranzitní vízum/víza s mezipřistáním.

Úvod

V oblasti globálního podnikání je Saúdská Arábie majákem příležitostí, který přitahuje podnikatele, investory a odborníky z celého světa. Pro kanadské občany, kteří chtějí proniknout na lukrativní saúdský trh, je získání saúdského povolení

obchodní vízum do Saúdské Arábie

z Kanady je nezbytným prvním krokem.

Saúdská Arábie se připravuje na to, že se do roku 2030 stane jednou z nejlepších světových cestovních destinací, a stává se tak dostupnější pro návštěvníky, kteří chtějí provozovat různé aktivity, od turistiky až po podnikání.

V tomto obsáhlém průvodci vás provedeme procesem získání saúdského obchodního víza pro kanadské občany, a to od kritérií způsobilosti až po požadovanou dokumentaci a postupy podání žádosti.


Porozumění saúdskoarabským obchodním vízům

Saúdské obchodní vízum je dočasné povolení udělované osobám cestujícím do Saúdské Arábie za obchodními účely. Umožňuje kanadským občanům zapojit se do legitimních obchodních aktivit v království, jako je účast na schůzkách, jednání nebo zkoumání obchodních příležitostí. Je důležité si uvědomit, že obchodní vízum neopravňuje k zaměstnání v Saúdské Arábii.

S obnoveným posílením diplomatických vztahů mezi Kanadou a Saúdskou Arábií přichází nová vlna zajímavých obchodních a komerčních příležitostí, a proto stojí za to podívat se na různé možnosti získání saúdského obchodního víza z Kanady.

V následující části se jim budeme věnovat, spolu s jejich způsobilostí, platností, postupem podávání žádostí, požadavky a dalšími informacemi.

Možnost 1: Saúdské elektronické vízum

Nejjednodušší a nejsnazší způsob, jak mohou cestující z Kanady získat saúdské obchodní vízum, je získat saúdské elektronické vízum nebo vízum při příjezdu. Skvělé je, že saúdské elektronické vízum umožňuje návštěvníkům plnit různé účely, od podnikání, turistiky, vyhledání lékařského ošetření, návštěvy rodiny a přátel až po umru. Občané Kanady mají naštěstí nárok na saúdské elektronické vízum a vízum při příjezdu.

Kromě oprávněných státních příslušníků (včetně dvojích občanů oprávněných zemí) mají na saúdské elektronické vízum nebo vízum při příjezdu nárok také osoby s trvalým pobytem v USA, EU nebo Spojeném království, držitelé návštěvnických víz (Schengen, USA, Spojené království) a obyvatelé zemí Rady pro spolupráci v Zálivu (Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty).

Aplikace

Pokud jste oprávněným dvojím občanem nebo držitelem víza USA, Spojeného království nebo schengenského víza, stačí navštívit stránku.

Víza KSA

Saúdské Arábie, snadno použitelný portál, zaregistrovat si účet, poskytnout informace o vízu a své osobní údaje a údaje o pasu, zaplatit pojištění a poplatky za žádost o vízum a pak už jen počkat na zaslání elektronického víza e-mailem.

Požadavky

K podání žádosti o saúdskoarabské podnikatelské elektronické vízum potřebujete:

  • Cestovní pas s platností nejméně 6 měsíců
  • Digitální pasová fotografie s bílým pozadím (ve formátech JPG, JPEG, PNG, GIF nebo BMP, ne větší než 100 KB a o rozměrech 200×200 pixelů).
  • Vyplněný formulář žádosti
  • Zdravotní pojištění
  • Zvací dopis

Všimněte si, že budete mít možnost požádat o podnikatelské elektronické vízum se zvacím dopisem nebo bez něj. Pokud máte zvací dopis, musíte uvést číslo zvacího dopisu a číslo pasu nebo iqamy (povolení k pobytu) vašeho sponzora nebo zvoucího subjektu v Saúdské Arábii. Pozvánka musí rovněž dokládat váš vztah k zvoucí společnosti a vysvětlovat obchodní účel pozvání.

Pokud budete žádat o podnikatelské elektronické vízum bez zvacího dopisu, nezapomeňte do formuláře žádosti o vízum uvést informace o své práci.

Platnost

Saúdskoarabské podnikatelské elektronické vízum bude platit jeden rok od data vydání a bude platné pro vícenásobné vstupy. V Saúdské Arábii můžete pobývat celkem 3 měsíce nebo 90 dní, pokud je vaše schengenské vízum během pobytu stále platné. Všimněte si, že jakmile je vám jednou uděleno saúdské elektronické vízum, nelze jej prodloužit.

Vízové poplatky

Poplatky za saúdské podnikatelské elektronické vízum zahrnují následující položky:

  • vízový poplatek 80 USD (vratný)
  • $10,50 Poplatek za digitální služby Visa (nevratný)
  • $10,50 Poplatek za digitální službu pojištění (nevratný)
  • Pojistné (v závislosti na zvolené pojišťovně)

Platba musí být provedena v saúdských rijálech mezinárodní debetní nebo kreditní kartou. Upozorňujeme, že v případě zamítnutí elektronického víza se poplatky za vízum nevracejí.

Doba zpracování

Nyní, když jste vyplnili online formulář žádosti o vízum, je čas čekat. Doba zpracování může trvat jeden až dva pracovní dny. O tom, zda bylo vaše vízum schváleno, se dozvíte, jakmile obdržíte e-mail od společnosti KSA Visa.

Kontrola platnosti saúdského víza

Platnost víza je uvedena na vízu v cestovním pasu. To je nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda je vaše vízum stále platné. Podívejte se na datum vypršení platnosti a zkontrolujte, zda můžete vízum ještě použít.

Kromě toho existují i další způsoby, jak ověřit platnost saúdského víza. Zde je přehled:

  1. Portál Muqeem
    Platnost saúdskoarabského víza si můžete snadno ověřit na stránkách

    portálu Muqeem

    . Stačí zadat číslo víza a platforma zobrazí jeho platnost. Můžete si také vybrat, zda chcete porovnat číslo svého víza s číslem iqamy (platí, pokud máte bydliště v Saúdské Arábii), číslem pasu, jménem, datem narození, datem platnosti iqamy nebo datem platnosti víza.Upozorňujeme, že portál Muqeem bude brzy nahrazen portálem Muqeem.

    https://vv.muqeem.sa/#/

    , který bude ověřovat platnost výjezdních a návratových víz.
  2. Portál Absher
    Pokud máte bydliště v Saúdské Arábii, můžete si platnost svého víza ověřit také na stránkách

    portálu Absher

    . Stačí zadat číslo víza, identifikační číslo sponzora (pokud je to relevantní) a orgán, který vízum vydal.
  3. Webové stránky MZV
    Další možností, jak si ověřit platnost saúdského víza, je Ministerstvo zahraničních věcí Saúdské Arábie (MOFA).

    na internetových stránkách

    . Stačí navštívit stránky MZV platformu vízových služeb a vyhledejte pole “Enquiry”, vyberte “Visa document number”, uveďte číslo víza a číslo pasu, následované vaší státní příslušností a obrázkovým kódem pro Captcha. Po ověření se zobrazí stav vašeho saúdského víza.


Možnost 2: Vízum při příjezdu

Další snadnou a pohodlnou možností, kterou mohou využít občané USA a držitelé trvalého pobytu (zelených karet), je vízum při příjezdu, které se vydává při vstupu cizince do země. Upozorňujeme, že ačkoli se jedná o rychlý a snadný způsob získání saúdského víza, může být praktičtější požádat o saúdské elektronické vízum předem, abyste se vyhnuli případným překvapením na letišti.

Podobně jako v případě elektronického víza mohou saúdské vízum po příletu získat ti, kdo mají způsobilé občanství (včetně dvojího občanství), aktivní vízum do USA, Spojeného království nebo schengenského prostoru, mají trvalý pobyt v USA, Spojeném království nebo EU a jsou občany nebo rezidenty zemí Perského zálivu.

V saúdském vstupním přístavu mohou návštěvníci využít samoobslužný e-kiosek nebo se obrátit na zvláštní přepážku pasové kontroly a získat vízum při příjezdu. Před výběrem zdravotní pojišťovny a zaplacením vízových poplatků poskytněte své osobní údaje, informace o pasu a údaje o ubytování. Za předpokladu, že s vašimi údaji nejsou žádné problémy, trvá vydání saúdského příjezdového víza pouze 5 až 30 minut.

Saúdské vízum při příjezdu je platné 1 rok od data jeho vydání. Vízum pro více vstupů při příjezdu je platné 1 rok od data vydání. Umožňuje pobyt na dobu maximálně 90 dní.


Často kladené otázky

Přestože jsme se s vámi podělili o základní informace o tom, jak získat saúdské podnikatelské vízum z Kanady, možná vás ještě napadají další otázky týkající se saúdských podnikatelských víz obecně. Následují odpovědi na konkrétní témata, která nejsou uvedena výše.

Jak mohu zrušit své saúdské obchodní vízum?

Po udělení víza nelze poplatky za vízum vrátit ani zrušit. Pokud chcete zrušit obchodní vízum před jeho vydáním, bude podána automatická žádost o vrácení peněz, která bude zpracována do 45-60 pracovních dnů.

Mohu v Saúdské Arábii pracovat na základě podnikatelského víza?

Ne, v Saúdské Arábii nemůžete pracovat na základě obchodního víza. Obchodní vízum se liší od pracovního víza. Pro legální práci v Saúdské Arábii je nutné pracovní vízum, zatímco obchodní vízum vám umožní podnikat v Saúdské Arábii.

Jak dlouho se mohu účastnit obchodní konference, pokud mám saúdské obchodní vízum?

Pro účast na konferencích není stanovena žádná lhůta. Jen se ujistěte, že jste nepodepsali žádnou pracovní smlouvu.

Existují nějaká omezení týkající se podnikatelských aktivit povolených na základě saúdského víza pro obchodní návštěvy?

Saúdské vízum pro obchodní návštěvy sice umožňuje návštěvníkům zapojit se do legitimních obchodních záležitostí v království, ale musí se zdržet hledání zaměstnání, účasti na jakýchkoli nelegálních aktivitách nebo neoprávněného podnikání.

Co mám dělat, když je moje žádost o obchodní vízum do Saúdské Arábie zamítnuta?

Pokud je vaše žádost o obchodní vízum do Saúdské Arábie zamítnuta, můžete se proti rozhodnutí odvolat nebo podat novou žádost poté, co vyřešíte všechny problémy zjištěné saúdskými úřady. Doporučujeme požádat velvyslanectví nebo konzulát o radu ohledně důvodů zamítnutí a vhodného postupu.

Stav mé žádosti o podnikatelské elektronické vízum je “čeká na vyřízení žadatelem”. Co to znamená?

To znamená, že ve vaší žádosti chybí některé údaje nebo je problém s digitální pasovou fotografií.


Závěr

Získání saúdskoarabského podnikatelského víza z Kanady je pro podnikatele, investory a odborníky, kteří chtějí prozkoumat příležitosti v prosperující ekonomice království, zásadním krokem.

Pochopením kritérií způsobilosti, pečlivou přípravou žádosti a efektivní navigací v procesu mohou kanadští občané maximalizovat své šance na získání saúdského obchodního víza z Kanady a zahájit úspěšný podnikatelský záměr v Saúdské Arábii.

Je důležité být informován o nejnovějších vízových požadavcích a pokynech vydaných saúdskými úřady, abyste si zajistili hladký a bezproblémový průběh žádosti.

Další informace o tom, jak získat obchodní vízum do Saúdské Arábie z Kanady, najdete na stránce KSA Visa.